page contents

Panasonic Fz300


Jag har testat Panasonic FZ300 superzoom. Kameran är en kompaktkamera med inbyggd superzoom som sträcker sig mellan 25-600 mm. Bländare på 2.8 ända till 600 mm och inspelning i 4K. Kameran är utrustad med en mängd funktioner som post focus (ändra fokus efter att bilden är tagen) och att du kan plocka ut stillbilder på 4K inspelningar.

Pris: ca 4500 kronor

Panasonic FZ-300

På pappret är kameran en vinnare och bör tillfredsställa den teknikgalne så som den mer traditionella fotografen. Men frågan är: Gör den det?

Mitt användningsområde för kameran är planespotting (flygplansfotografering) och landskapsfotografering. Det jag var ute efter var långa brännvidder på grund av mitt flygplansintresse.

Med  FZ300 sökte jag en genväg både praktiskt och ekonomiskt. Min lärdom: Det finns inga genvägar.

När jag läste på om kameran blev jag otroligt intresserad och nyfiken. Kan detta verkligen stämma? Bländare på 2.8 ända ut till 600 mm. Digital zoom som ger dryga 2000 mm i hd-film och jpeg. 4K inspelning och time-lapse funktion. Jag kunde knappt vänta tills posten knackade på dörren.

Det jag hade missat när jag fokuserade på brännvidden var den lilla sensorn 1/2,3” och 12,1 megapixlar. Det visade sig vara en stor miss, för mig. Mina förväntningar var som sagt skyhöga vilket också gjorde mig mer besviken än vad som var befogat.

De långa brännvidderna gjorde att jag i fantasin kunde fotografera flygplan 10.000 meter upp i luften eller detaljer vid avgångar. Det gick, men de skarpa bilderna med mycket information uteblev. Säkert till stor del på grund av den lilla sensorn. Med facit i hand, för det priset skulle jag inte skenat inväg i förväntningarna så som jag gjorde.

Mitt andra område är landskapsfotografering och där gör sig kameran bättre. Med den inbyggda time-lapse funktionen blev det riktigt kul och enkelt att få till det där lilla extra. I solnedgångar och vid svagt ljus gick det fortfarande bra att fotografera tack vare bländare på 2.8. Mängder med förinställda scenval gjorde fotograferingen spännande och upptäckande, minst sagt.

Bild tagen av mig med Panasonic Fz300

Några heads-up är att längsta slutartiden är 30 sekunder. Det finns inte ”bulb” mode på kameran vilket gör att de riktigt intressanta bilderna inte gå att ta helt enkelt. Samt att vid time-lapse fotografering i svagt ljus eller mörker lägger kameran automatiskt på noice reduction efter varje bild som är lika lång som slutartider på bilden. Tar du en bild med 3 sekunders slutartid läggs det på ytterligare 3 sekunder efter bilden vilket gör att en bild tar minst sex sekunder.

Wifi funkade riktigt bra med tillhörande app från Panasonic. Det var lätt att koppla samman kameran med telefonen dock saknade appen inställningar för Time-lapse via Wifi.

Ett test av den inbyggda timelapse-fuktionen: Timelapse Arlanda

Helhetsintrycken är att Panasonic FZ300 är en mycket enkel kamera som levererar enkla men snygga bilder. Kameran funkar utmärkt för hobbyfotografen som inte beskär eller ska skriva stora utskrifter. Ett stort plus är 4K inspelning som lyfter kameran.

Bild tagen av mig med Panasonic FZ-300

Däremot är du van med systemkamera med större sensor så märker du kvalitetsskillnaden.

Jag rekommenderar kameran till den oerfarne eller familjen som vill ha åt enkelheten, snabbheten och möjligheterna i fotografering. Dock är det ingen kamera som ersätter min Canon 760D då kvalitetstappet är för stort.

Alla bilder är tagna av mig med Panasonic FZ300.

 

 

 


Kolla även in...

Inga kommentarer

Skriv kommentar