page contents

XTZ Spirit 8 VS Jamo D500


Inledning

 

⦁ Vem är jag?

Jag har alltid haft ett stort intresse för prylar och teknik. Mitt intresse för ljud var till en början inget märkvärdigt. Mitt första ljudsystem var ett 5.1, Z5500 från Logitech, alltså datorhögtalare. Det var dock ett system som hade fått bra recensioner på nätet och väldigt många använde det som ett hembiosystem. Helt klart ett bra system för den som ville få bättre ljud än det tv-n kunde erbjuda. Tilläggas kan att jag då var student och bodde i en liten lägenhet och hade ingen plats för stora golvare.
Logitech systemet var nog ett av de mest prisvärda paket som då erbjöds, men jag dagdrömde konstant om hur ett riktigt system kunde låta. När jag visste att jag skulle flytta från lägenheten till hus och ha tillgång till ett rum i källaren så köpte jag Yamahas NS serie och en billig förstärkare från Pioneer, VSX-527. Det lät bra, riktigt bra. Men! Då hade jag Z5500 som referens. Att kolla på film blev kul. Det var till den dagen då jag besökte en kompis som hade införskaffat Cantons DC 509 med tillhörande center och satelliter och två stycken subwoofers. Det var nog då jag förstod att ljud verkligen kan förvandla en film. Uppgradering blev ett måste. Pioneer förstärkaren bytte jag ut mot en Yamaha RX A1020. Ljudet blev betydligt bättre, men jag var fortfarande långt ifrån nivån som min kompis hade. Jag började spara och köpte ett system från Jamo, deras D500 serie som är dedikerat för film och en sub från XTZ:s Cinema Line. Nu hade jag alltså:

3st LCR JAMO THX D500
2st DIPOLE THX D500
YAMAHA RX A-1020 (Idag har jag ONKYO NR-3009)
XTZ CINEMA SUB 1×12

Jag är en person som läser alla recensioner som finns innan jag köper något. Jamo- högtalarna hade fått väldigt bra kritik. Visst var ljudet bättre nu än det jag hade med Yahama, men jag tyckte ändå att det fattades något. Jag bytte ut min förstärkare till en ONKYO NR-3009. Vilken skillnad det blev. ONKYOn är verkligen ett kraftpaket och har Audyssey xt32, vilket hjälper i mitt rum då det är långtifrån optimalt. Visst finns det bättre förstärkare idag med mer kraft och fler funktioner som ATMOS, DTS X, AURO 3D osv, men det är varken något jag behöver eller kan installera då mitt nuvarande rum inte tillåter det. Detta system har jag nu haft i ca två år. Jag är nöjd, men som alltid vill man uppgradera (aldrig blir man nöjd) Den svagaste länken är helt klart högtalarna. Systemet som jag vill ha och troligtvis kommer skaffa dagen då jag får tillgång till ett bättre rum är XTZ CINEMA LINE högtalarna.

Jag är nog även den typen av person som kan bli besatt av saker och ting. Har jag köpt ett högtalarsystem så kan jag sitta timtal i dagar för att finjustera alla inställningar för att få ut det bästa möjliga. Jag har nått den punkten med mina nuvarande högtalare. Jag har flera Bluray- demoskivor från DTS, DOLBY och THX som jag verkligen kan utan och innan. Med andra ord så vet jag verkligen hur mitt system låter. När Fyndbörsen sökte testpiloter till sin nya serie Spirit högg jag direkt. Jag bestämde mig för att testa ett par Spirit 8 och här kommer mina intryck.

 

SPIRIT 8

 

Det blev en lite längre inledning än tänkt, men jag ville skriva om min bakgrund så ni verkligen förstår att jag inte är ett proffs utan bara en vanlig svensson som gillar ljud.
Eftersom jag alltid lyssnat på mitt system i en 5.1 konfigurering så kändes det som en utmaning att bedöma ett par nya högtalare i 2.0 eller 2.1. Däremot så är detta nog det bästa sättet att bedöma högtalarnas kapacitet då flera högtalare kan dölja varandras svagheter.
Jag började packa upp Spirit 8, emballeringen kan man inte klaga på, högtalarna är verkligen skyddade under frakten.

XTZ Spirit 8   XTZ Spirit 8

På deras webbsite ser det ut att vara en liten stativare, men detta är en gedigen högtalare. Det känns att det är kvalitet. Eftersom jag har svart painolack på mina Jamo så ville jag se hur det ser ut med mattsvart. Pianolack är verkligen stilrent, men det skapar även ett problem som jag inte tänkte på när jag köpte mina, reflektion. Visst kan det ses som ett ilandsproblem, men om man har sina högtalare placerade precis ovanför eller under tv:n eller projektorduken som jag, så skapar det reflektioner. Smaken är som baken, vissa gillar pianolack andra mattsvart men efter tre veckor med dessa högtalare så vet jag vad jag föredrar.
Jag kopplade in högtalarna och genomförde en rumskalibrering med Audyssey XT32 för att få avstånd och nivåer på plats. Jag började provlyssningen med att sätta på Adeles konsert på Royal Albert Hall. Med mitt 5.1 system så känns det verkligen som att man är på plats eftersom dom bakre dipole högtalarna sprider ljudet runt en. Jag visste att det skulle bli en mer platt upplevelse utan dom bakre, vilket det också blev. MEN! Vilket tryck det var i ljudet! Det bästa sättet jag kan beskriva ljudet ur Spirit 8 är stort och dynamiskt. Eftersom att mina Jamo högtalare är dedikerade hembiohögtalare som ska delas vid 80hz så saknas det botten om inte subben är inkopplad. Nu körde jag Spirit 8 i 2.0 och det saknades verkligen ingen botten. Ljudet var stort och kraftfullt.

 Skulle bli intressant att se hur mina Jamo klarar av samma uppgift

För att testa högtalarna med lite mer aggressiv musik satte jag på en konsert med Metallica (Through the never). Kan inte skriva mycket mer än vad jag gjorde ovan. Ljudet väller fram med kraft. Oerhört kul att lyssna på. Jag ville verkligen bli en del av publiken, så jag kopplade in mina dipole och det blev en helt annan känsla. Stort ljud framifrån blandat med diffust ljud bakifrån.

Det var dags att mata in THX-demoskivan. Detta är en skiva med över 40 filmsekvenser där ljudet är i fokus. Alla klipp är antingen i DTS MA eller Dolby True HD. Denna skivan har gått varm i min bluray-spelare så jag vet exakt hur sekvenserna låter med mina Jamo i 5.1 konfigurering. Skulle bli intressant att få jämföra dom i 2.0/2.1

Förutom det självklara att dialogen delas upp mellan kanalerna vilket gör att det inte låter som man är van vid, så lät det bra. Jag har ingen lust, och dessutom så tror jag inte att det är någon rolig läsning om jag går igenom alla sekvenser. Summa summarum är att dom låter bra. Rösterna/dialogerna är klara, härligt mellanregister och en grym botten. Har man pengar till fem stycken Spirit 8, men inte riktigt till en bra sub så är det inga problem. Att du sedan kan välja mellan basreflex eller sluten gör inte saken sämre. Köp dessa och spara ihop till en bra sub. Under tiden kan jag garantera att dessa fyller ut i bottenregionen. Basreflex eller sluten är inte det enda du kan justera för att få till det perfekta ljudet för ditt rum. Genom en jumper på baksidan har man även möjligheten att justera diskantnivån (inget som jag tyckte behövdes) Med Jamo högtalarna så är det, what you see is what you get.
Om jag backar till något som jag var inne på tidigare, dvs matt eller pianolack. Piano är oerhört stilrent vilket man nog också vill ha till ett par golvare i en fin stereouppsättning. Men, jag föredrar matt till min hemmabio alla dagar i veckan då reflektionerna är betydligt mindre störande. Oavsett finish så ska man vara noggrann då båda material är repkänsliga.

Jamo D500   XTZ Spirit 8 Jamo D500

 

Sanningens ögonblick

 

Högtalarna har jag ägt i mer än två år men frågan är hur dom står sig i en match i 2.0/2.1 där dom inte kan hjälpa varandra. För att få rätt nivåer och avstånd var det dags för en ny mätning.
Innan jag kopplade ur Spirit 8 lyssnade jag på Adeles konsert och fokuserade på de tio första minuterna, där hon sjunger ” I´ll be waiting” och ”Hometown Glory” som jag lyssnade på repeat flertalet gånger för att verkligen komma ihåg hur dom låter. Hade man haft en A/B switch hade allt varit betydligt lättare, men nu hade jag låtarna färskt på minnet. Jag satte på konserten och hörde skillnad direkt. Som jag nämnt flertalet gånger tidigare är Jamo D500 dedikerade hembiohögtalare som behöver delas vid 80hz så att subwoofern kan ta hand om resten, och det märks! Ljudet är rent, inget snack om den saken, men skillnaden är stor. Ljudet är inte lika brett och utan sub är ljudet platt. Det finns ingen botten alls! För att ge Jamon en chans kopplade jag på subben, ljudet blev självklart bättre, men vinnaren var helt klart Spirit 8. Större, bredare, mer dynamiskt och framförallt var de roligare att lyssna på.
Det var dags för Metallica. Det som jag upplevde när jag lyssnade på Adele blev ännu tydligare. Jamo högtalarna är THX Select 2 certifierade, vilket innebär att dom kan fylla ut ett normalstort rum utan problem. Dom kan verkligen spela högt utan att svettas, men på något sätt saknar dom pondusen som Spirit 8 levererar. Det är väl lite som att jämföra en amerikansk bil med V8 motor som verkligen vrålar och en japansk sportbil, skulle dessa två tävla i ett dragrace så kanske det skulle sluta i dött lopp, men sättet dom gör det på är helt olika. Jag kan verkligen inget om bilar, så den jämförelsen kanske är helt knas.

 

Slutsats

 

Högtalare och ljud är lite som mat. Jag tycker verkligen inte om fisk. Även om jag skulle bli serverad den finaste fiskrätten på den finaste restaurangen så skulle det nog inte tilltala mig, samtidigt som en annan skulle älska det. Det är just därför det finns så många högtalare och märken på marknaden. Alla försöker hitta sin plats med sitt signum. Vad jag lärt mig om XTZ är att det är ett företag som försöker hålla priserna nere så gott det går, men samtidigt bygga högtalare av bra komponenter. Detta är möjligt eftersom det inte finns någon mellanhand. På prisjakt kostar en Jamo D500 LCR 3490 kr. Alla i kedjan behöver tjäna en slant på varje såld högtalare, och att sedan att få bära THX-logan kostar också en del. XTZ skapar sin design, tillverkar högtalarna i Kina och utan mellanhand säljs dom direkt till kund för 3290 kr. Troligtvis är det dyrare komponenter i Spirit 8 än vad det är i Jamo D500.
En annan sak man ska tänka på. Tittar man mycket på Youtube så kan det bli platt upplevelse med Jamon då det saknas ett direkt LFE-spår som finns på Bluray filmer.
Det känns som att jag lovordat Spirit 8 lite väl mycket, men sanningen är att dom låter riktigt bra.
Det finns idag sidor på nätet där man kan köpa Jamo D500 i 5.0 konfigurering till ett rabbaterat pris, 9990 kr, vilket är ett riktigt bra pris! Jag har varit riktigt nöjd med mina och är än idag och jag betalade mer för mina. Subwoofer är dock ett måste. Dolby Atmos, DTS X och Auro 3D verkar vara framtiden för hemmabio (eller är det bara ren marketing, vi får se). För bästa möjliga resultat med dessa nya format är det mono högtalare som gäller eftersom ljudet ska placeras på en specifik punkt i rummet. Med Jamo paketet för 9990 kr får du 2 stycken dipole för surround, vilket inte är det optimala om du i framtiden vill utöka till dessa format, men om du inte har några planer på att utöka så är dipole riktigt bra då du omringas av diffust ljud som ökar närvarokänslan i en film.
Slutsatsen är dock att Spirit 8 låter bättre än Jamo D500. XTZ högtalaren är en allrounder medan Jamon bara är bra på en sak -film, men även där tror jag att Spirit 8 har en edge över Jamon. Med sin pondus och kraft så blir det en roligare och mer spännande filmkväll. Om man har plats för 5 stycken Spirit 8 så är detta i mitt tycke en no-brainer. Trots det fina priset på 9990kr för Jamon så behöver man köpa en subwoofer och då är man i samma prisklass. Köp Spirit 8 och spara till en bra subwoofer, och med rätt förstärkare så kan man sedan utöka systemet till ett 5.1.4 för att ta del av de nya formaten.

Tack till XTZ för att jag fick testa högtalarna

(Bilderna ovan är tagna med en Iphone 6plus)

 


Kolla även in...

1 Kommentar

  • Svara
    Daniel Åström
    2017-11-24 at 10:27

    Tack för jämförelse, sitter och överväger Xtz Spirit paket med 4 st 2or och en 4 vs Jamo D500 paket.
    Har redan Xtz 12.18 Sub.

  • Skriv kommentar